2014 m. balandžio 30 d., trečiadienis

Vieną trumpą


Briony May Smith iliustracija
“Laziness is not a sin, it‘s just a shortage of energy.”
Mėnuo. Ar tai daug, ar mažai? Abstrakti ta laiko sąvoka. Jurga Ivanauskaitė Placebe pasakoja apie galimybė sklęsti laiku, grįžti į praeitį. Šatrijos Ragana Sename dvare taip pat teigia seną kaip pasaulis Rytų išmintį - gyvenimas tik sapnas sapne. ir dar prideda Euripido žodžius: Kas žino, ar mūsų gyvenimas nėra mirimas,| Mirimas gi ar ne gyvenimas? Dar paminėkime laiko skyles, mokslinius paaiškinimus, kaip Žemės laikas sekundė po sekundės, valanda po valandos eina į pabaigą. Tad visos šios teorijos įrodo faktą, kad laikas yra labai neapibrėžta arba labai plati, apimanti daug mokslo sričių, tema.


Tačiau pažvelgime į viską kiek paprasčiau. Gimnazistai. Ar mums mėnesis iki egzaminų yra daug ar mažai? Ar vis dar daug ko išmoksime, pakartosime, atsigriebsime už praleistas pamokas, neišmoktas teoremas, frazes, faktus? Kodėl paskutinis mėnesis toks beprotiškai psichologiškai sunkus? 

Mes visi, abiturientai, esame nėštukai. Taip taip. Tuoj 9 mėnesis ir gimdysime. Į pasaulį paleisime visas savo svajones, galimybes ir siekius. Liko labai nedaug ir mūsų, kaip ir kūdikėlių besilaukiančių mamyčių, lauks pokyčių lavina. Keisis visas gyvenimas. Keisis kasdienybė. Požiūris. Prioritetai. Kartu su idėjų ir vilčių mažyliu, turėsime tobulėti ir patys. Turėsime augti kartu su savo darbo vaisiumi.

Vis dėlto likus mažiau nei mėnesiui iki didžiojo gimdymo, mes susiduriame  su skiepijama baime, su egzaminas - baubas nuomone. Kai kurie mokytojai linkėdami tik gero, patys nesusidoroja su patiriamu stresu ir savo apokaliptinėmis įžvalgomis dalinasi su mokiniais. Tėvai taip pat vargsta mąstydami ir permąstydami savo brangiausio - kūno ir kraujo - ateitį, finansines galimybes, santykių kaitą su vaiku ateityje. Kas belieka mums, jautriems ir pažeidžiamiems nėštukams? Tiktai stengtis atsiriboti nuo stresų (kad tik nepakentų mažyliui - egzaminų sesijai) ir paskutinėmis akimirkomis ruoštis egzaminams.

Aš neprisimenu, ką valgiau vakar, o jūs norite, kad pasakyčiau, kaip sudaryti pirmykštę funkciją. Šie žodžiai puikiai nusako mano situaciją. Nesiplėsdama tenoriu pasakyti, kad tikiuosi, jog gegužės mėnesį, kartu ir paskutinį idėjinio nėštumo mėnesį, ne tik suspėsime apkaišyti savo žinių spragas, bet ir bent vieną akimirką sustosime, apsidairysime ir suprasime, kad egzaminai - tai ne pasaulio pabaiga. Kad bet kokia pabaiga - tai naujo pradžia. Ir kad bet kokiu atveju, mes visi esame nugalėtojai, sugebėję išlikti eksperimente, pavadinimu 12 metų mokyklos suole.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą