2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Išmanusis įrašas: gudri nauda ir ateities baimės

Vat, po mėnesio įsiroviau į blogą ir ką gi(?): nusprendžiau parašyti dar viena susapnuota (tiksliau - vonioj išplaukusia) tema.

Natūraliai turėčiau sveikinti su ŠV. KALĖDOMIS ir NAUJAISIAIS METAIS. Tad sveikinu, sveikinu... Deja, nenuoširdžiai. Ne todėl, kad Kalėdos buvo Blogos (na, ne žinau ko geros šventės skiriasi nuo blogų :D) ar kad Naujakui neturiu ir, tiesa pasakius, nesistengiau kurti jokių planų. Tiesiog šiais metais kalėdinės ir visos kitos šventinės nuotaikos aplenkė mane ir manau, per daug neprarasiu nepapost‘inus keletos įrašų apie tai, kaip faaaainiai sėdėjau prie Kūčių stalo ar kaip naaaais buvo rast dovaną po eglute. Na, gal užaugau (lol, nee), o galbūt nebuvo jokio reikalo tas šventes ypatingiau minėti. Pripažinsiu, gyvenimu nesiskundžiu, todėl ir tų šventinių dienų, kuomet esu super duper laiminga būna daug daugiau, nei kalendorinių švenčių :D.

Truputis naktinių Raseinių žiemos sezonu

Beje, kaip ir dauguma, per atostogas nelabai gaudausi dienose, bet jau prabėgo savaitė žiemoos atostogų! Kur dingo tos dienos... : (

*** ***

Ne per seniausiai akis į akį susidūriau su XXI amžiaus, manau, labai nepameluosiu sakydama, didžiausiu išradimu* - išmaniuoju hmm (sunkiai liežuvis verčiasi sakyti) telefonu. Na taip, atrodo jis kaip telefonas ir mamai ar tečiui paskambinsi, beeet... Šis išmanusis prietaisas kelia baimę x.X. Man, paprastai kaimo (na, taaip taip Raseiniai - ne kaimas) mergaitei, pirmasis susitikimas su Išmaniuoju tikrai sukėlė kultūrinį šoką. Taip, buvau čiupinėjusi tuos išmaniuosius, wip‘inau per ekraną ir savo senuką Samsung‘ą, ir atrodo neblogai išsiverčiau ir be jokių Iphone, Ipuodų ir kosmines odisėjas primenančių Android‘ų.. BET, TAČIAU. Išmanusis - tai pasaulis tavo delne, internetas+muzikos\video grotuvas+el. paštas ir tik tada telefonas. Kaip dažnai dabar pasitaiko - vienu kartu gauni viską viename (sakinys - viena didelė stiliaus klaidaa! :D). 

Pasaulis keičiasi ir kalbu ne tik apie Raseinius ar jų rajoną. Puikus pavyzdys - vasara teko keletą dienų pabuvoti Vilniuje. Tai buvo mano pirmoji beveik asmeninė Kelionė į Lietuvos sostinę. Viešojo transporto maršrutų nežinau. Gatvių nepažįstu. Vedlio - miesto gyventojo - neturiu. Ką daryti? Ką gi ką gi, žinoma, išsitraukti Išmanųjį ir google map‘u apžvelgti žemėlapius ir maršrutai.lt programėlėje (ang. apps‘e) sužinoti tinkamus autobuso ar troleibuso numerius. Deja deja, mano nusivylimui ir vilniečių nelaimei, Išmaniojo tuomet neturėjau. Išgyvenau, bet popieriniu žemėlapiu prajuokinau ne vieną miestietį, o klausdama kelio kaip nusigauti nuo Akropolio iki senamiesčio buvau palydima keistokų žvilgsnių.. Taigi tataigi, Išmanusis (ir vėl angliški terminai - smartphone), tikrai neprastas daikčiukas. Bet ar išties jis toks nuostabus kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio?

Samsung Galaxy Camera - naujasis Išmaniųjų šeimos narys
Išmanusis netoleruoja privatumo. Išmanusis gyvena savo gyvenimą. Telefonas neleidžia man miegoti. Kol kas tai tik skambios antraštės po kuriomis slepiasi tik patarimai kaip naudoti Išmaniuosius arba skaičiai iš neaiškių tyrimų apie šiuos protinguosius telefonus analizės. 
Kiek išties privatumo lieka mums, šių mažųjų gudruolių, vartotojams? Kurenu pečių pas močiutę - let‘s check Facebook! Skaitau knygą - damn, nuooobodu, let‘s surf in Tumblr! Tyyngiu klausytis ką kalba mokytoja - c‘mon, paangryy birdinam! 
Taip, mes patys renkamės ar mes norime naudoti Išmanųjį ir be abejo, kaip mes jį naudosime. Bet kokiu atveju, šie mažieji (nekalbu apie tas pusplytes, primenančias pirmuosius telefonus, kad ir Alkatelius** : D) gudruoliai keičia įpročius ir netolimoje ateityje vis labiau, o galbūt visiškai pakeis mūsų gyvenimus. Ir labai nenustebkite, jei po 10 - 15 metų stalinius - namų kompiuterius (ang. PC), nešiojamus kompiuterius, ir visokius kitokius įrenginius pakeis Išmanieji ir\ arba kitokie planšečių ir mobiliųjų telefonų hibridai (beje, tai ne tik mano nuomonė - šias mintis teko girdėti ir per paskaitas VDU vasaros mokykloje). 

I worried.. a bit
Mūsų tėvai jau senų seniausiai atsisveikino su juostiniais magnetofonais, vinilais, daugelis jau pergyveno ir vaizdo bei muzikos kasečių laikmetį.. Tik dideli muzikos mėgėjai, kolekcininkai arba tiesiog žmonės - teisuoliai, nekenčiantys piratavimo arba nesinaudojantys internetinėmis muzikos parduotuvėmis vis dar perka muzikos albumus CD formatu. Kaip sako senolių išmintis, nieko nėra amžina ir šuo net ir kariamas pripranta, taip ir mes netolimoje ateityje atsisveikinsime su savo vaikystės (jaunystės :D) draugais - kompiuteriais ir vis labiau priprasime prie naujųjų technologijų - Išmaniųjų šeimos: telefono, televizoriaus, fotoaparato ir kas žino dar ko.. (Čia galite išvysti nuotraukas, darytas su Samsung Galaxy Camera -> Spausti čia).

Grįžtant prie Išmaniojo - viso šio įrašo ašies, vėl negaliu nesistebėti jo mandrumu. Taip, apie palydovus, skriejančius aplink mūsų Žemę, esu girdėjusi, nors prisipažinsiu, apie jų svarbą, naudą ir išvis bet kokia veiklą niekada labai nesidomėjau. Todėl išvydus blykčiojančią rodyklę ties mano namais navigacijos programėlėje žinoma, Išmaniojo ekrane), mane ištiko mažas širdies smūgis. Tai kąą, dabar esu dar ir sekama? Na, in faact, taip nėra. Tačiau kiek mano asmeninė informacija yra Neprieinama kitiems, čia dar klausimas (kalbu ne tik apie Išmanųjį). Ir šis klausimas man jau kuris laikas neduoda ramybės. Kas užtikrina mano saugumą internete? Kas apgins mane, kuomet į duris pasibels pikti dėdės ir sakys - na va, matėm kaip nelegaliai parsipūtei filmą iš torrent‘o? Galbūt taip ir neįvyks, tačiau 2012 metai ir per juos vykusios diskusijos, ACTA, SOPA ir ne tik tarptautiniai įvykiai, bet kad ir dingę piratiniai filmai iš visiems gerai žinomų lietuviškų tinklapių ir Windows‘ų teismas su Linkomaniją kelia didžiulį nerimą ir klausimą, kiek ilgai savivaliausime internete tarsi maži poniukai, kurie savo valdose elgiasi kas kaip išmano. Tas pats klausimas kiršina ir Facebook‘ą - socialinį tinklapį. Tikrai ne iš piršto laužtos naujos apsaugos kampanija šiame puslapyje. Aš, ir turbūt daugelis iš jūsų net neįsivaizduoja, kiek visko vyksta NEBE tik realioje, bet ir kibernetinėje aplinkoje. Ir galbūt kiek per daug baugiai ir netgi kvailai skambės, tačiau manau, kad III pasaulinis karas (gink Dieve,  Buda ir visi kiti dievai kad jis niekadaa neįvyktų) bus ne realybėje, bet interneto erdvėje.

Vat taip vat - nusipirko Laura Išmanųjį, dabar visiems čia giriasi. Vis dėlto ne, ne girtis čia atbėgau. Tikiuosi, kad ši labai subjektyvi ir nelabai jau išsami apžvalga sukels norą pamąstyti  kaip keičiasi pasaulis, ir kaip vienas mažuliukas (arba pusplytė) Išmanusis gali pakeisti gyvenimą. 

Nepakalbėjau apie šio įrenginio žalą sveikatai. Atvirai kalbant, tyrimų ir analizių rezultatų neskaičiau ir skaičiukų necount‘inau, tačiau bet kuriam aišku, kad akims ilgas spoksojimas į mažą kvadratėlį rankose tikrai neatneš naudos. Be to, turbūt ne mano vienos kolonėlės girgžda, kuomet netoliese padedi Išmanųjį su įjungtu duomenų ryšio perdavimu. Ar tas radiacijos kiek yra žalingas mūsų kūnams, sunku atsakyti net ir mokslininkams. Vis dėlto manau, kad neverta žaisti su likimu ir Išmanųjį prieš miegą geriau pasidėti netoli lovos, nei kišti po pagalve ir sapnuoti radioaktyvius sapnus :D

Tad sapnuokit ramiai, Išmanusis bent kol kas neužpuls per sapnus, o ramiai snaus kaip ir jo šeimininkas. Smagių Naujųjų metų sutikimo,
 Laura 
Happy happy New Year! 



P.S. Išmanųjį telefoną kiek suasmeninau, o kadangi savojo dar nei Petru nei Jonu neužvadinau, tad bet kol kas jis ir visi kiti jo gentainiai, bent jau mano akimis žiūrint, bus vadinami Išmaniojo vardu. :D

Išmaniųjų tėtė - Nokia 9000
*Kalbant faktais, išmaniojo telefono užuomazgos radosi jau XXa., 1996 metais Nokiai išleidus tokį kaip ir išmanųjį telefoną - Nokia 9000. Vis dėlto didžiausią perversmas įvyko 2007 metais, pasirodžius pirmajam (tram pam pam, fanfaros* :D) Apple bendrovės produktui - pirmos laidos išmaniajam telefonui Iphone.

Vat jums ir Alkatelis..



** Pasirodo, Alkateliai (Alcatel) mobilieji telefonai vis dar gaminami! Žinoma žinoma, dabartiniai Alkateliai skiriasi (kaip diena nuo nakties) nuo savo pirmtakų, bet šis faktas vistiek mane (galbūt ir jus?) kiek nustebino :D






 vs. 

What is better, mm?

1 komentaras:

  1. http://25.media.tumblr.com/c1992d1c255e2b7c3d9a1ac7d3174de6/tumblr_mfz2gescfP1roqv59o1_500.png

    AtsakytiPanaikinti